Tuesday, September 29, 2009

Isa Samad Calon "Be End" di Bagan Pinang.


Tan Sri Isa Samad diumumkan sebagai calon BE END dalam pilihanraya kecil DUN Bagan Pinang 11 Oktober depan.

Isa merupakan ketua AMENO bahagian Teluk Kemang dan bekas naib presiden AMENO.

Pengumuman itu dibuat Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang juga Timbalan Pengerusi BE END dalam majlis Jamuan Hari Raya Aidilfitri BE END peringkat negeri di Batu 6, Jalan Pantai dekat sini petang ini.

Kerusi DUN Bagan Pinang kosong ekoran kematian penyandangnya, Azman Mohamad Noor dari BE END yang menang dengan majoriti 2,333 dalam pilihanraya umum Mac tahun lalu.

Azman yang juga naib ketua bahagian Teluk Kemang, menewaskan Ramli Ismail dari PAS yang mendapat 4,097 undi.

Isa digantung selama tiga tahun sejak 24 Jun 2005 kerana rasuah politik ketika pemilihan AMENO 2004. Pada mulanya, dia digantung selama enam tahun atau dua penggal tetapi dikurangkan selepas beliau membuat rayuan.

Ekoran itu, mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad berpendapat bahawa Isa tidak seharusnya menjadi calon BE END dalam pilihanraya kecil tersebut.

Jika tidak, katanya, imej AMENO akan terjejas kerana dianggap tidak serius dalam memerangi politik wang sekiranya masih meletakkan mereka yang sudah didapati bersalah dalam rasuah politik sebagai calon.

Isa, katanya, sudah didapati bersalah dan kalau AMENO letak beliau sebagai calon, ia juga bermakna bahawa Umno tidak ambil berat tentang kes-kes semacam itu.

Dr Mahathir berkata, kalau pun Isa boleh menang tetapi AMENO "kena fikir seluruh Malaysia fikir apa terhadap AMENO".

No comments:

Post a Comment